İlk olarak.. Neden Aeropress?
- Çünkü bilimsel olarak kusursuz! – Aeropress vakum oluşturur ve suyun kahve parçacıklarının arasından geçmesi için hava basıncını kullanır. Ayrıca daha fazla tadın çözünmesini sağlar.
- Çabuk içilebilir. – Tüm demleme işlemi 90 saniye içerisinde tamamlanır. Hava basıncı ihtiyaç duyulan zamanı kısaltır, filtreleme süresi ve kısa demleme süresi= daha az asit seviyesi.
- Mükemmel bir hile. – Çok iyi bir barista gibi görünmenizi sağlar!
En iyi Aeropress Demleme Metodu Nedir?
- Aeropress’i kullanmadan önce ılık suyla yıkayın. – Eğer vaktiniz varsa filtreyi iyice ıslatmak ve Aeropress’i demlemeye hazırlamak için “kör baskı” yapın.
- Isıtıcınıza filtre edilmiş su ekleyin. – Bu noktada su çok önemli! Kahvenizin %90’ını su oluşturur.
- Kahve çekirdeklerinizi öğütün. – French Press boyutuyla filtre boyutu arasında/ Drip öğütme boyutundan biraz daha ince.
- Aeropress kaşığını kullanarak, istenilen kahve miktarını Aeropress’e ekleyin.
- Filtrenizi ılık suyla önceden ıslatın. Neden? Çünkü bu işlem o korkunç kağıt tadını engeller. Ek olarak kahvenizin fincanınızla temas ettiğinde soğumaması için fincanınıza da ılık su ekleyin.
- Yaklaşık 30 saniyelik bir ön demleme yapın. – Kaynamış suyun 50 ml kadarını Aeropress’e ekleyin. Neden? Çünkü bu, kahve parçacıklarının ıslanıp şişmesini ve içlerine sıkışmış karbondioksit gazının dışarıya salınmasını sağlar.
- Geri kalan suyu ekleyin (ön demlemenin ardından geride kalmış 170 gr suyu), girdap oluşması için yavaşça karıştırın ve 30 saniye kadar bekleyin. – Demleme süresini ya da kahveyi ıslatma süresini uzatabilirsiniz fakat gereğinden fazla çözünme olmaması için dikkatli olun.
- Aeropress’i ağzına kadar doldurmayın, filtre ve kapağını taktığınızda taşma yapabilir.
- Aeropress’in tepesindeki lastiği nemlendirin, filtre haznesini ve ardından basınç pistolunu yerleştirin. Baskı pistonunu yavaşça itin. ( Bu yaklaşık 15- 30 saniye sürer.)
- Pistonu mesafenin sonuna kadar itmeyin. – Çünkü bu çok acı bir tat elde etmenize neden olabilir. Havaya ait tıslama sesini duyduğunuzda durun.
Cüretkar mı hissediyorsunuz? O zaman size ters Aeropress demleme metodunu öneririz!
Neden? Çünkü kahve demlenmeye başlamadan önce filtreden sıcak su sızmasını ve kupanıza ulaşmasını engeller.
Nasıl? Siyah lastik kısım 4 numaralı daireye değecek, pistolun üst kısmı da masaya değecek şekilde pistolu ters çevirin.
Aeropress’in üzerine ekstra bir filtre daha ekleyin.
Neden? Çünkü bu 2013 ABD Aeropress Şampiyonası’nı kazanan Andy Sprenger’ın kullandığı yöntemdi.
Nasıl? Ekstra filtre haznesine 8 gr kahve ekleyin ve ikili demleme yapın. (normal filtreden yine 10 gr şeklinde demleme olacak.)