Hario V60, tüm dünyadaki nitelikli kahve dükkanlarında kullanılan en yaygın demleme yöntemlerinden biridir. Bunu tutarlılığı, demleyicisine kahvenin gövdesi ve gücü üzerinde tam kontrol imkanı sağlamasına borçludur.
Hario v60 ile demlemede öğütme boyutunu değiştirerek kahvenin demleneceği hızı yavaşlatabilir veya hızlandırabilirsiniz. Öğütme boyutu ne kadar büyükse demleme süresi o kadar daha hızlı, boyut ne kadar küçükse, hız ters şekilde yavaş olacaktır. V60 ile daha hızlı demleme genellikle daha parlak ve daha açık gövdeli bir fincanla sonuçlanır. V60’ı otomatik damlama filtre kahveden ayıran şey su sıcaklığı ve dökme hızı gibi demleme değişkenleri üzerindeki kontrol olanağıdır.
Hario v60’daki dalga desenleri filtrenin yüzeye yapışmasını engelleyerek hava akışını dengeler, ufak bir girdap oluşturarak suyla kahvenin temasını artırır ve daha iyi bir demleme sağlar.
Gerekli Malzemeler
- İnce uçlu bir demlik (opsiyonel akış sınırlandırıcı, suyu dökerken daha fazla kontrol sağlar)
- Kahve tartısı (hassas tartı)
- Değirmenli öğütücü
- Hario V60
- V60 kağıt filtre
- Hario server, ısıya dayanıklı sürahi ya da kullanacağınız fincan
- 25 gram öğütülmüş kahve
- 400 gram filtrelenmiş su, ya da tercihen içme suyu. (198-205 derece – 92-96°C)
Demleme işlemi
- 23 gr kahve tartın ve öğütücünüzü orta ayarına getirin. Bu demleme metodunda sofra tuzundan biraz büyük öğütmeler yapabilirsiniz.
- Kağıt filtrenizi birleşim (kat) noktasından katlayın ve v60’ın içerisine yerleştirin. İstenmeyen kağıt tadını önlemek için filtreyi sıcak suyla demlemeye başlamadan önce her yerine ulaşacak şekilde ıslatın. Beyaz filtreler saman rengi filtrelere göre daha az kağıt tadı barındırdığından daha çok tercih edilmektedir fakat yine de ıslatılması gerekir.
- v60’ınızı server, sürahi ya da fincanın üzerine yerleştirerek tartıya alın. Tartıyı sıfırlayın. Kahvenin üzerinde saat yönünde 48-50 gram sıcak suyu dökün ve 30-45 saniye arası bekleyerek kahvedeki karbondioksit gazının salınımını ve aromaların ortaya çıkmasını bekleyin. Bu işleme biz öndemleme diyoruz.
- Öndemleme işlemi tamamlandıktan sonra kalan su aynı şekilde saat yönünde ufak daireler halinde dökülerek 2.30 ila 3.30 dk arasında su dökme hızınıza bağlı olarak demleme işlemi tamamlanabilir.
- Tartıda 400 gramı gördüğünüzde v60’ı server, sürahi ya da fincandan ayırıp, demlenmiş kahvenizi afiyetle içebilirsiniz.
ve en önemli şey, farklı şeyler deneyin!
Yukarıda belirttiğimiz demleme genellikle Dünya Şampiyonaları’nda başarıya ulaşmış baristaların önerdikleri ideal demleme önerileridir. Siz bu demlemeleri kendi damak tadınıza uygun bir şekilde gramaj, öğütme boyutu, su sıcaklığı ve demleme süresi gibi parametreleri değiştirerek kendi demleme stilinizi oluşturabilirsiniz.