Bu harika tasarımın arkasındaki tarih:
Bir kimyagerin kahve demleme araçları tasarlayamacağını kim söylemiş? Chemex, Alman kimyager Peter J. Schlumbohm tarafından tasarlanmış, klasik ve zarif bir demleme aracıdır. Bu tasarım 3. dalga kahve akımıyla birlikte ortaya çıkmış gibi görünse de ,aslında 1941’den bu yana üretimdedir.
Schlumbohm’in sayısız buluşları sayesinde 3000’den fazla patenti bulunmaktadır fakat bunlardan en ünlüleri Chemex ve su ısıtıcısıdır. Bu buluşlar New York’taki Modern Sanatlar Müzesi, Smithsonian, Corning Müzesi ve Philadelphia Müzesi gibi bazı müzelerde sürekli koleksiyonların bir parçasını oluşturmaktadır.
Schlumbohm, bu kahve yapma aracını oluşturmak için iki laboratuvar cihazından esinlenmiştir: cam huni ve Erlenmeyer (ısıya dayanıklı konik, cam) kap.
Chemex’ten Ne Beklemeli?
Chemex, demleme suyunun kahve yatağı ve filtreden (genellikle kağıt) geçtiği bir demleme yöntemidir. Chemex’de French Press’in aksine oldukça temiz bir fincan kahve elde edersiniz. Chemex kağıt filtreler, diğer filtrelere oranla 20-30% daha ağırdır çünkü onlar demleme süreci esnasında yağları diğerlerine göre daha fazla tutarlar ve katı maddelerin filtreden süzülmesine izin vermezler.
Chemex ile Demleme
1. Öğütme boyutu:
Chemex’ten yüksek kalite demleme verimi alabilmek için öğütme boyutunuz French Press’den biraz daha ince olmalıdır fakat hala tanecik şeklinde görülebilmelidir. Çok ince öğütme Chemex’te tamamen yavaşlamaya, çok kalın öğütme ise suyun yataktan çok hızlı geçmesine ve yeterince çözünme yaşanmamasına neden olur.
2. Kahve Dozu/Demleme Oranı
Chemex yönteminde, demleme oranınızı kendi zevkinize göre belirleyebilirsiniz. Sadece şunu unutmayın; Chemex daha açık gövdeli bir demleme oluşturur bu yüzden 1:16.6-1:18.8 oranıyla (16.6 ml suya ya da 18.8 ml suya 1 gr kahve) başlamak isteyebilirsiniz. İstediğiniz tat profiline ulaşmak için kahve dozunu artırabilir ya da suyu azaltabilirsiniz.
3. Su Sıcaklığı
Başlangıç olarak demlemeye 90-96 °C sıcaklığındaki suyla başlayabilirsiniz. Fakat dediğim gibi bu parametreler sizin zevkinize bağlı olarak değişebilir.
4. Demleme Süresi
Chemex’de çözünme süresi, dökme tekniğinize ve öğütme boyutunuza bağlı olarak 3-5 dakika arasındadır. İstediğiniz demleme süresine ulaşmak için parametrelerle oynayabilirsiniz.
Demleme Süreci
Suyu istediğiniz sıcaklığa getirmekle işe başlayın ve istediğiniz ölçüde taze kahvenizi doğru boyutta öğütün. Filtreyi düzgünce Chemex’in içerisine yerleştirin. Demlemede oluşabilecek istenmeyen tatlardan korunmak için filtrenizi her zaman ıslatın, bu aletin sürece hazırlanmasını da sağlayacaktır. Daha sonra öğüttüğünüz kahveyi Chemex’e ekleyin.
Bir sonraki adımda size mutlaka ince uçlu bir demlik kullanmanızı öneririm. Merkezden dışa doğru daireler halinde suyu (90-96º) dökmeye başlayın. Ön demleme için, kullandığınız kahve miktarının iki katı su dökmeli ve 30 saniye beklemelisiniz. Eğer kahveniz taze ise, bu aşamada harika bir bloom (çiçeklenme) görebilirsiniz. Blooming suyun kahveyle buluştuğunda ve kahvedeki sıkışmış karbondioksit gazı dışarıya salındığında oluşan bir reaksiyondur.
Suyu merkezde yavaşça daireler halinde dökmeye devam edin, kenarlardan kaçının. Tüm suyu aynı anda dökmeyin, size her seferinde 30 gr su döküp birkaç saniye beklemenizi öneririm. Bu daha iyi bir çözünme sağlayacaktır, fakat bekleme yaparken parçacıkların kurumamasına özen gösterin çünkü bu ideal sıcaklığı kaybetmenize de neden olabilir. İstenilen demleme miktarına ulaştığınızda filtreyi kaldırarak kahvenizi servis edin. Bu noktada en önemli şey, kahvenizin tadını çıkarın ve zamanla sıcaklık düştüğünde kahvenizde ne gibi değişiklikler olduğunu gözlemleyin.