Americano
Esasında Amerikan Askerleri’nin kahvesi olarak bilinir. Amerikada bilinen ve sık tüketilen kahve filtre kahve. II. Dünya Savaşı sırasında İtalya’da bulunan Amerikan Askerleri kahve içmek istediklerinde filtre kahve makinesi olmadığını görüyorlar. Ellerinde olan şey ise İtalyanların espressosu. Amerikalılar espressoya su ilave ederek kendi filtre kahvelerini yapıyorlar. O dönemdeki mekan sahipleri de bir Amerikalı mekana geldiğinde ne içeceğini bildiği için “Americano” diyor ve günümüze kadar aynı isim ile geliyor. Özetle, Americano, espressonun biraz daha sulu hali olduğu için espressodan biraz daha hafif içimlidir.
Macchiato
İtalyanca’da benekli anlamına gelen Maccihiato espressonun üzerine bir kaşık köpük döküldüğünde kahvenin üzerinde leke oluşturuluyor. Koyu kavrulmuş bir kahve içiyorsanız, sert gelebilecek bir espressoyu yumuşattığı için tercih edebileceğiniz bir seçenek. Caramel Macchiato diye de bilirsiniz hani en popülerinden. O da üzerine karamel şurubu tahviye edilmiş hali.
Ristretto
Aynı miktar kahve için espresso‘ya göre daha az su kullanılarak hazırlanan bir kahve. Aynı yöntemle hazırlandığı için espresso‘nun bir türü olarak kabul edilebilir. Daha az su ile hazırlandığı için espressoya göre daha sert içimi vardır.
Affogato
Kısaca espresso ve dondurma diyebiliriz. Aslında kahve değil, tatlı desek daha doğru olur. Affogato İtalyaca’da boğulmak anlamına geliyor. Yani nefes kesici kadar lezzetli. Bir iki top vanilyalı dondurma üzerine eklenen bir shot espresso ile elde ettiğimiz kahve/tatlı türüdür.
Mocha
Aslında Latte’nin Biraz daha farklı halidir. Espresso, süt ile latte elde ettikten sonra çikolata ve köpük eklendiğinde adı birden bire Mocha oluyor kahvenin. Burada üzerine krema ve şurup da ekleyerek daha tatlı ve kalorili bir hale getirebiliyorlar kendisini. White Chocolate Mocha Adı ile daha yakından tanırsınız kendisini.
Latte
Herkesin bildiği pek de bir havalı duran Latte aslında bir nevi sütlü kahve. İtalyanca’da anlamı süt olan Latte‘nin formülü; espresso, sıcak süt ve köpük şeklindedir. Latte’de ise süt 70 dereceye kadar ısıtılır. Bu işlemde esas amaç köpüklendirmek değildir. Cappuccino‘ya kıyasla yaklaşık 2 kat fazla süt konarak hazırlanır. Tamamen sütten yapılıp su ihtiva etmediği için, içimi kolay, hafif ve lezzetlidir. Genellikle espressonun 5 katı kadar süt işle hazırlanarak üzerine de ince bir köpük tabakası ilave edilir.
Cappuccino
Cappuccino da Latte‘ye benzer espresso bazlı bir kahve türüdür. Eşit miktarda ve genelde 60’ar ml espresso, süt ve süt köpüğünden ibarettir. Sütün ısıtılma şekli ile Latte‘den farklılık gösterir. Üzerindeki köpük, dudaklarınıza yapışacak cinsten kalın ve yoğun kıvamlıdır.
İsmini ise yine Americano gibi II. Dünya Savaşı’ndan alır. O dönem İtalya’sında Capuchin isimli rahiplerin büyük pardesülerinin üzerinde kocaman büyük beyaz bir şapka olurmuş. Bu rahipler süt miktarını arttırmak için sütü köpürterek daha kıvamlı hale kahvelerini getirir ve öyle içerlermiş. O sebeple bu tür kahvenin adı Capuchin Rahipleri’nden gelerek Cappuccino olmuş.
Cappuccino Latte arasındaki fark
Cappuccino, Caffe Latte’den hacmi ve sunuşu ile ayrılır. Latte, büyük bardaklar ile 250-300 ml ile servis edilirken, Cappuccino kulplu fincanlarda 150-200 ml arasında servis edilir. Cappuccino’nun süt tabakası daha kıvamlı daha köpüklü iken lattede daha ince bir köpük vardır.
Cortado
İhtiva ettiği espressonun yarısı kadar süt kullanılarak yapılır. Bu sebeple aldığınız kahve tadı cappuccino ve latte’ye göre çok daha yoğundur.
Flat White
Espresso üzerine iki kat kadar eklenen süt ile yapılır. Bu sebeple Cortado’dan yumuşal, Latte’den sert, kahveyi Cappuccino kadar hissedebileceğiniz bir sunum.