Espresso 19. Yüzyılda İtalya’nın Milano şehrinde ortaya çıktı. Zamanında ekspres olarak servis edilen kahve olarak tanımlanan, daha sonra ise markalaşan bir isimdir. Espresso sıkıştırılarak makineye koyulan ince çekilmiş kahve tanelerinin basınçlı su ve kontrollü bir akış ile hazırlanması sonucu elde edilen bir içecektir. Espressonun yoğunluğu, onu diğer kahvelerden ayıran özelliklerinden biridir çünkü normal kahveye göre yaklaşık üç dört kat daha yoğundur.
Espressoyu tanımlayan ve onun nasıl göründüğünü anlamanızda yardımcı olacak bir diğer özellik de kremadır. Krema, espressonun yüzeyindeki kızıl-kahverengi maddedir. Krema, espressonun asıl sevilen kısmıdır çünkü köpüklü bir madde içerir. Kremanın üstüne birçok insan tarçın serper, bir parça kremşanti ekler, hatta çikolata parçacıkları da serpebilir. Onu tanımlayan tüm özellikler dikkate alındığında kocaman bir içecek olduğu düşünülse de, espresso aslında tek yudumluk bardaklarla içilir.
Espresso ayrıca diğer birçok içeceğin temelini oluşturur. Caffe latte, mocha chill veya espressonun başka bir versiyonunu yapmak isterseniz, hepsinin birçok insanın tutkunu olduğu espressodan oluştuğunu bilmelisiniz. Aslında espresso yüzden fazla farklı şekilde kullanılabilir. Tatlılar, akşam içkileri, uyku açıcı içkiler ve diğer bir sürü içecek için kullanılıyor. Espresso satan bir kahve dükkanına uğradıysanız, espressodan yapılan tüm içeceklerin isimlerini görebilirsiniz.
SCAE (Speciality Coffee Association of Europe) nin tanımına göre espresso;
45 ml için 7-9 gr taze kahve kullanılarak 22-28 sn ‘akış’ ve 26-40 sn ‘demlenme’ süresi ile elde edilen bir içecektir.
- Burada önemli olan içeceğin hacminden çok ağırlığına bakılıyor olması. İyi bir espresso 30ml’den az veya fazla elde edilebilir.
- Ve ‘Nitelikli kahve’ kullanılarak yapılan bir espresso iyi bir kremaya sahip olmayıp çok lezzetli olabilir.
İtalyanların geliştirdiği bu yöntemin artık ötesine geçildiği için sabit 9 bar basınç ve 94 santigrat su sıcaklığı artık biraz geride kaldı. Standart budur ama bu değişkenlerle oynayarak espressoya profil kazandırılabiliyor ve aynı kahveden birbirinden çok farklı espressolar elde edebiliyorsunuz.
Espresso nasıl okunur?
Espresso sözcüğü yazıldığı gibi “espresso” olarak okunur.
Espresso’nun Tarihçesi
1900’lerin başında geliştirilen espresso makinaları ile espresso son derece hızlı ve pratik şekilde hazırlanabilen bir kahve haline gelerek, hızla bütün dünyaya yayılmıştır. Günümüzde, dünyanın hemen her yerinde tüketilen ve sevilen çok popüler bir kahve hazırlama yöntemidir.
Solo – Doppio Espresso nedir?
Normal ölçülerdeki bir fincan espressoya solo denmektedir. Eğer tek fincan yerine iki fincanlık espresso servis edilirse -yani 30 mililitre yerine 60 mililitre- bu kahveye ise doppio denir. Doppio İtalyanca’da “çift” anlamına gelmektedir.